Helene Tursten

Irene Huss baserar sig på författarinnan Helene Turstens karaktär med samma namn. Hittills har Tursten skrivit 10 böcker, som har getts ut i 17 länder, på 15 språk och nästan 3 miljoner sålda exemplar. Helene Tursten är en av Sveriges mest lästa nutidsförfattare och hennes böcker om Irene Huss är internationella storsäljare.

Irene Huss

Irene Huss är en skandinavisk kriminalserie med huvudkaraktären Irene Huss vid Göteborgpolisen. Serien består av sex 90-minutersfilmer baserade på böcker och korthistorier av den internationellt miljonsäljande författarinnan Helene Tursten.

Irene Huss är en modern berättelse om en ovanlig kvinna som alla känner igen sig i. Hon är lyckligt gift med två döttrar och lever ett normalt familjeliv som en kontrast till de spännande, och otäcka fall, som hon är inblandad i. Vi har sällan sett en lika modig och cool kvinna som ändå kan vara en av oss.

Under 2007/2008 producerades den första serien om kriminalinspektör Irene Huss. Serien blev en omedelbar succé i Sverige. Den första filmen Tatuerad Torso lanserades flitigt inför biografpremiären och när den släpptes på DVD i januari 2008 gick den direkt in på topplistan som Sveriges mest uthyrda & sålda DVD.

Angela Kovács är Irene Huss

Ingmar Bergmanpris-belönade skådespelerskan Angela Kovács spelar huvudrollen i de nästkommande 6 långfilmerna om kriminalinspektör Irene Huss Angela Kovács har tidigare setts bl.a. i filmerna om Mankells Wallander, TV-serien Belinder auktioner, och i åtskilliga roller på Dramaten och Göteborgs Stadsteater.

"Angela är unik som skådespelerska eftersom hon samlat på sig så mycket erfarenhet utan att bli allt för förknippad med en karaktärstyp. Både jag och producenterna hade henne högst på vår lista oberoende av varandra, och det känns som hon passar perfekt för min rollfigur" säger Helene Tursten som skrivit böckerna om Irene Huss.

Teamet runt Irene Huss

Lasse Brandeby återkommer som den buttre chefen Sven Andersson. Reuben Sallmander drar på sig förklädet som Irene Huss man Krister, och Eric Ericson och Dag Malmberg löser nya fall tillsammans med Huss som kollegorna Jonny Blom och Fredrik Strid. Nykomling i gänget är kriminalteknikern Elin Nordenskiöld som spelas av Moa Gammel.